Tort czekoladowy

1058 obejrze艅

Dla zawodowc贸w szamania czekolady 馃榾

Sk艂adniki na sp贸d i boki:

  • 130 g p艂atk贸w owsianych g贸rskich
  • 2 艂y偶ki ksylitolu
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion s艂onecznika
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 50 g pasty kokosowej聽PureRein聽/ mo偶na zast膮pi膰 wi贸rkami kokosowymi ( 100 g)
  • 100 g mas艂a orzechowego

 

Masa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 170 g mleczka kokosowego ( sta艂a cz臋艣膰)
  • 2 艂y偶ki syropu z agawy / mo偶na zast膮pi膰 miodem
  • gar艣膰 gryki ekspandowanej

 

P艂atki mieszamy z ksylitolem i zalewamy wrz膮tkiem ( do przykrycia) Gdy p艂atki wsi膮kn膮 wod臋, przek艂adamy je do misy blendera, dodajemy pestki, nasiona, kakao, past臋 i blendujemy. Na koniec dodajemy mas艂o i mieszamy. Gotow膮 mas膮 wyk艂adamy sp贸d i boki tortownicy ( u mnie 18 cm, nasmarowana t艂uszczem) Wk艂adamy tortownic臋 do lod贸wki.

Rozpuszczamy czekolad臋 w k膮pieli wodnej, dodajemy mleczko kokosowe, syrop z agawy, gryk臋 i mieszamy 艂y偶k膮. Mas臋 wylewamy do 艣rodka.

Ca艂o艣膰 ch艂odzimy w lod贸wce, najlepiej przez ca艂膮 noc 馃檪

Smacznego! 馃檪

Przepis: Jacek Bilczy艅ski