Sernik z wiśniami

1215 obejrzeń

Delikatne ciasto z wiśniową nutą to idealna propozycja na dodatek do kawy 🙂

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/ można zastąpić innych tłuszczem
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy/ miodu

Wszystkie składniki blendujemy i wylepiamy masą dno formy o średnicy 18 cm. Wkładamy do zamrażalki.

  • 500 g twarogu półtłustego
  • jogurt skyr ( islandzki) 200 g/ można zastąpić jogurtem naturalnym b. gęstym/ greckim
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu z agawy/ miodu ( w razie potrzeby można dosłodzić)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej masy. Do niej dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( proszek zalewamy do przykrycia zimną wodą, gdy nasiąknie, rozpuszczamy ją na delikatnym ogniu w garnuszku) i ponownie miksujemy.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu wiśniowego 100%
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Na wcześniej zrobiony spód nakładamy dżem, następnie masę sernikową i na wierzchu rozsmarowujemy resztę dżemu. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia masy. Przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego! 🙂