Ro偶ki z truskawkami

1437 obejrze艅

Znikaj膮 z talerza w mgnieniu oka, dlatego najlepiej od razu zrobi膰 2 porcje 馃榾

Sk艂adniki:

  • 275 g ciasta francuskiego Linessa, z obni偶on膮 zawarto艣ci膮 t艂uszczu ( do kupienia w lidlu)聽Ciasto powinno by膰 w temp. pokojowej.
  • 250 g truskawek ( ja u偶y艂am mro偶onych)
  • 20 g ksylitolu聽PureRein
  • 15 g skrobi ziemniacznej

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 艂y偶k膮 wody do posmarowania
  • ksylitol rozpuszczony z odrobin膮 wody, z czego powstanie lukier

 

Truskawki mieszamy ze skrobi膮 i ksylitolem, odk艂adamy do rozmro偶enia.

Ciasto dzielimy na r贸wne 12 kwadrat贸w. Na ka偶dym z nich k艂adziemy odrobin臋 nadzienia. Brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z wod膮. Nast臋pnie sk艂adamy kwadraty po przek膮tnej, by utworzy艂y si臋 tr贸jk膮ty. Boki dociskamy widelcem. Smarujemy jajkiem i robimy no偶em ma艂e otworki wentylacyjne, po 3 na ka偶dym ro偶ku,

Pieczemy w temp. 220 stopni przez 20 minut:) Po wyci膮gni臋ciu z piekarnika nak艂adamy lukier:) #omnomomomoom

1 ro偶ek ( z 12) 89 kcal 2b 2t 13w

殴r贸d艂o przepisu: mojewypieki.com