Rożki z truskawkami

1061 obejrzeń

Znikają z talerza w mgnieniu oka, dlatego najlepiej od razu zrobić 2 porcje 😀

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego Linessa, z obniżoną zawartością tłuszczu ( do kupienia w lidlu) Ciasto powinno być w temp. pokojowej.
  • 250 g truskawek ( ja użyłam mrożonych)
  • 20 g ksylitolu PureRein
  • 15 g skrobi ziemniacznej

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • ksylitol rozpuszczony z odrobiną wody, z czego powstanie lukier

 

Truskawki mieszamy ze skrobią i ksylitolem, odkładamy do rozmrożenia.

Ciasto dzielimy na równe 12 kwadratów. Na każdym z nich kładziemy odrobinę nadzienia. Brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą. Następnie składamy kwadraty po przekątnej, by utworzyły się trójkąty. Boki dociskamy widelcem. Smarujemy jajkiem i robimy nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na każdym rożku,

Pieczemy w temp. 220 stopni przez 20 minut:) Po wyciągnięciu z piekarnika nakładamy lukier:) #omnomomomoom

1 rożek ( z 12) 89 kcal 2b 2t 13w

Źródło przepisu: mojewypieki.com