Rogaliki

904 obejrze艅

呕aden cz艂onek rodziny im si臋 nie oprze! 馃槈

Sk艂adniki ( na oko艂o 30 rogalik贸w )

  • 4 szklanki (szklanka- 250 ml) m膮ki orkiszowej jasnej
  • 80 g cukru trzcinowego (na ksylitolu dro偶d偶e nie rosn膮)
  • 50 g dro偶d偶y
  • 100 ml mleka
  • 200 g mas艂a
  • 4 jajka L
  • s贸l
  • d偶em 100% owoc贸w/ marmolada

M膮k臋 przesiewamy do miski, w zag艂臋bieniu wlewamy ciep艂e mleko, wymieszane z聽 utartymi dro偶d偶ami i cukrem. Dodajemy s贸l, 2 jajka, 2 偶贸艂tka (bia艂ka do posmarowania) i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone mas艂o i zagniatamy. Wyrobione ciasto opr贸szamy m膮k膮 i przykrywamy 艣ciereczk膮 na 40 min.

Ciasto dzielimy na cz臋艣ci, rozwa艂kowujemy. Wycinamy formy (mog膮 by膰 kwadraty/ tr贸jk膮ty) i nak艂adamy d偶em. Zwijamy w rogaliki, smarujemy roztrzepanym bia艂kiem i pieczemy w 180 stopniach ( termoobieg) przez 15 minut.

Przed podaniem mo偶na pola膰 lukrem (zmielony ksylitol wymieszany z odrobin膮 wody)

Smacznego! 馃檪