Pierniczki

857 obejrze艅

Obowi膮zkowy element 艢wi膮t! 馃檪

Sk艂adniki ( na 50 pierniczk贸w )

  • 240 g m膮ki orkiszowej pe艂noziarnistej ( + m膮ka do podsypania)
  • 2 艂y偶ki syropu z agawy/ miodu
  • 100 g ksylitolu聽PureRein
  • 1,5 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 15 g przyprawy piernikowej
  • 1 艂y偶ka mas艂a / oleju kokosowego
  • 1 jajko L ( + dodatkowe jajko do posmarowania)
  • 60 g ciep艂ego mleka

M膮k臋 przesiewamy, dodajemy do niej syrop/ rozpuszczony mi贸d i siekamy no偶em. Nast臋pnie dodajemy s艂贸d (ksylitol), sod臋, przypraw臋, mas艂o i jajko ( ci膮gle siekaj膮c) Nast臋pnie聽 stopniowo dolewamy mleko i w tym samym czasie zagniatamy r臋k膮 ciasto.聽 Wyrabiamy je dok艂adnie, do momentu, w kt贸rym ciasto b臋dzie g艂adkie. Je艣li ciasto bardzo si臋 klei mo偶na podsypa膰 m膮k膮:)

Rozwa艂kowujemy ciasto i foremkami wykrawamy pierniczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i uk艂adamy je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia w lekkich odst臋pach – pierniczki urosn膮 podczas pieczenia.

Pieczemy je w 180 stopniach ( tryb g贸ra- d贸艂) przez 12 minut:) Na ostygni臋te pierniczki nak艂adamy lukier ( zmielony ksylitol + ODROBINA wody)

Ciekawostka: by pierniczki mia艂y mi臋kk膮 konsystencj臋 ca艂y czas, wystarczy do s艂oika, gdzie je przechowujemy, wsadzi膰 kawa艂ki jab艂ka:) Jab艂ko wymieniamy codziennie 馃槈

Pierniczki najlepiej smakuj膮 nast臋pnego dnia:)

Smacznego! 馃檪

Przy okazji, chcia艂abym Wam 偶yczy膰 rodzinnych 艢wi膮t! ;* Niech Wasze serca rozgrzej膮 si臋 do czerwono艣ci od nadmiaru ciep艂ych uczu膰 馃檪