Pierniczki

1105 obejrzeń

Obowiązkowy element Świąt! 🙂

Składniki ( na 50 pierniczków )

  • 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( + mąka do podsypania)
  • 2 łyżki syropu z agawy/ miodu
  • 100 g ksylitolu PureRein
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła / oleju kokosowego
  • 1 jajko L ( + dodatkowe jajko do posmarowania)
  • 60 g ciepłego mleka

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej syrop/ rozpuszczony miód i siekamy nożem. Następnie dodajemy słód (ksylitol), sodę, przyprawę, masło i jajko ( ciągle siekając) Następnie  stopniowo dolewamy mleko i w tym samym czasie zagniatamy ręką ciasto.  Wyrabiamy je dokładnie, do momentu, w którym ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto bardzo się klei można podsypać mąką:)

Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wykrawamy pierniczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach – pierniczki urosną podczas pieczenia.

Pieczemy je w 180 stopniach ( tryb góra- dół) przez 12 minut:) Na ostygnięte pierniczki nakładamy lukier ( zmielony ksylitol + ODROBINA wody)

Ciekawostka: by pierniczki miały miękką konsystencję cały czas, wystarczy do słoika, gdzie je przechowujemy, wsadzić kawałki jabłka:) Jabłko wymieniamy codziennie 😉

Pierniczki najlepiej smakują następnego dnia:)

Smacznego! 🙂

Przy okazji, chciałabym Wam życzyć rodzinnych Świąt! ;* Niech Wasze serca rozgrzeją się do czerwoności od nadmiaru ciepłych uczuć 🙂