Pieczone pączki

1475 obejrzeń

Najlepszy przepis dla wszystkich pączkowych łasuchów 😀

Składniki ( 16 sztuk )

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki orkiszowej
  • 50 g ksylitolu PureRein
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka M
  • 170 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:

  • dżem 100% owoców/ marmolada
  • jajko
  • ksylitol jako cukier puder

Z drożdży robimy rozczyn ( mieszamy ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ( uwaga! drożdże na ksylitolu słabo rosną 🙁 można spróbować z erytrytolem albo ten jeden jedyny raz dodać zwykłego cukru 😉 )

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol, sól i mieszamy. Następnie dolewamy rozczyn i mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo jajka, mieszając składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy ciasto ręką przez 10 minut. Następnie dodajemy ciepłe i pokrojone masło, cały czas wyrabiając. Na końcu ciasto powinno być elastyczne i odklejać się od rąk. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy ( można podsypać mąką by się nie kleiło) i szklanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy nieco w dłoni i na środek kładziemy łyżeczkę dżemu. Składamy kółko na pól, zlepiamy brzegi jak w pierogach i zbieramy łączenia w jednym miejscu. Ulepioną kulkę wkładamy łączeniami do dołu do papilotki,. Pączki w papilotkach odkładamy na pół godziny do podrośnięcia. Papilotki wkładamy do formy na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ( tryb góra- dół) przez 18 minut. Wystudzone pączki smarujemy lukrem ( zmiksowany ksylitol z dodatkiem wody)

Smacznego! 🙂

Przepis ze strony kwestiasmaku.com