Pączusie

3119 obejrzeń

Nie wiem jak Wam, ale mi ślinka cieknie na sam widok:)

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu PureRein
  • 5 jajek

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz ksylitol. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy mąkę i od razu mieszamy wszystko łyżką. Do przestygniętego ciasta dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.

Jeśli ciasto jest gotowe, do szerokiego garnka/ głębokiej i dużej patelni nakładamy olej ( u mnie kokosowy PureRein ), w ilości w której będzie można zamoczyć pączusie 😉 Rozgrzewamy patelnie, olej powinien mieć około 180 stopni ( wystarczy nałożyć kawałek ciasta i sprawdzić czy będzie skwierczeć)

W tym czasie kroimy papier do pieczenia na małe kwadraty i za pomocą rękawa wylewamy na nie dowolną formę ( jak np. u mnie kółeczka z dziurką) Pączusie kładziemy na patelnie papierem do góry. Po chwili ściągamy papier szczypcami i odwracamy pączusie na druga stronę. Gdy olej jest dobrze nagrzany, pączusie zarumieniają się w mgnieniu oka:)

Jeśli chcesz zrobić zwyczajne kulki, nie jest potrzebny papier, nakładaj ciasto od razy na patelnie.

UWAGA! Kładź usmażone pączusie koniecznie na ręcznik papierowy. po wystygnięciu również je delikatnie odsącz ręcznikiem, by pozbyć się zbędnego tłuszczu:)

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny
  • zmielony ksylitol

Wystarczy wymieszać:)

1 pączuś ( z 30, bez lukru) :76 kcal 2b 4t 8w

Smacznego!:)