Mini szarlotki

1425 obejrzeń

Szybka przekąska, która smakuje i wygląda obłędnie! 🙂

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu ( Linessa – do kupienia w Lidlu)
  • 160 g jabłek ( u mnie odmiana jonagold)
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki ksylitolu PureRein
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Ciasto francuskie powinno być w temp. pokojowej, by się nie łamało. Dzielimy je na paseczki ( po 2 cm) Jabłka kroimy na plastry i wydrążamy z nich środek. Każdy plaster owijamy najpierw 2 paseczkami, następnie na krzyż owijamy kolejnymi 2 paskami.  W razie potrzeby paski można przycinać i łączyć ze sobą mniejsze kawałki 🙂 Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniami do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy ksylitolem wymieszanym z cynamonem.

Pieczemy w temp. 210 stopni ( termoobieg) przez 18-20 minut:) ( pod koniec pieczenia można je przykryć folią aluminiową, jeśli wolicie mniej przypieczone)

1 porcja ( z 10 ) : 115 kcal 3b 5t 17w

Smacznego!:)

Źródło przepisu: taste.com.au