Makowa Panienka

2940 obejrzeń

Juuuuuuhu!:) Po dość długiej przerwie wracam do Was z ciastem, które sprawi, że Wasze kubki smakowe będą wniebowzięte 😀 Zrób to dla siebie, dla rodziny i upiecz Makową Panienkę! 😀

Składniki na blaty:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150g ksylitolu ( http://purerein.pl )
  • 4 żółtka
  • 150g suchego maku
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g migdałów

Ubijamy białka z odrobiną soli. Do piany dodajemy stopniowo ksylitol, łyżka po łyżce, non stop ubijając. Następnie dodajemy żółtka, kolejno, ubijając. Do ubitej masy dodajemy mak, wiórki i zmielone migdały. Delikatnie mieszamy (drewnianą albo sylikonową łopatką) do połączenia się składników.

Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym formy ( u mnie kwadratowa 25×25) Pieczemy w temperaturze 170 stopni (tryb góra- dół) przez 25 minut. Po całkowitym wystygnięciu przekrajamy ciasto na 2 blaty.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka bezlaktozy
  • 100g ksylitolu
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 4 żółtka
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 130g masła (osełkowe extra)

Wszystkie składniki, zarówno na blaty jak i krem, powinny być w temp. pokojowej.

W większym garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru wanilinowego. Doprowadzamy do wrzenia i od razu odkładamy.

Żółtka i ksylitol trzemy do białości (za pomocą miksera i trzepaczkami do białek) Dodajemy skrobię i dalej ucieramy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodajemy 200ml wrzącego mleka, miksujemy do połączenia.

Pastę wlewamy do reszty zagotowanego mleka, mieszamy do połączenia. Stawiamy na palnik i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować przez około 1 minutę, mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika. Gotowy budyń odkładamy i czekamy aż się ostudzi, JUŻ NIE MIESZAMY.

Masło i sok z cytryny utrzeć do puszystej masy. Dodajemy budyń w 3 turach, ucierając po każdym dodaniu do połączenia.

Dodatkowe składniki:

  • dżemik niskokaloryczny o smaku malinowym ( http://kfd.nu )
  • wiórki kokosowe (40g)
  • żurawina (100g)

Pierwszy blat smarujemy warstwą dżemiku. Na dżemik wykładamy 2/3 kremu budyniowo- maślanego. Kładziemy drugi blat ciasta. Smarujemy resztą kremu i posypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami i żurawiną. Schładzamy w lodówce.

1 kawałek (z 20 ): 260kcal 7b 18t 22w

Smacznego! 🙂

Źródło przepisu: mojewypieki.com

  • Sylwia

    Aga uwielbiam Twoje przepisy, mam nadzieję, że kiedyś uda Ci się stworzyć fit wersję kinder country – to moja słabość… czekam aż wyczarujesz, buzi 😉

    • fitsweets

      challenge accepted! 😀 ;*