Kokosowy jabłecznik

1299 obejrzeń

FIT wypiek, który zasmakuje CAŁEJ rodzinie! To nie żadna tam sklejka z wafli ryżowych 😛

Składniki na kruche ciasto:

  • 225 g mąki ryżowej PureRein / można zastąpić orkiszową albo zmielić płatki owsiane górskie (chyba) 😀
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g zmielonego ksylitolu ( ja mielę w młynku do kawy)
  • 3 żółtka L

Przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy masło, zagniatamy, ugniatamy aż powstanie nam kruszonka. Dodajemy żółtka, ksylitol i ponownie zagniatamy. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażalnika.

Blachę 25×25 smarujemy masłem/olejem kokosowym, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy tarką kruche ciasto i przyklepujemy dłonią. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Nadzienie jabłkowe:

  • 850 g jabłek
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 25 g ksylitolu
  • 15 g skrobi ziemniaczanej

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i podgrzewamy w garnku z dodatkiem cukru, aromatu. Co jakiś czas lekko mieszamy. Na samym końcu dodajemy przesianą skrobię i mieszamy.

Kokosowa beza:

  • 3 białka L
  • szczypta soli
  • 120 g ksylitolu PureRein
  • 100 g wiórków kokosowych

Ubijamy białka ze szczypta soli. Stopniowo dodajemy ksylitol, nieustannie ubijając. Po ubiciu białek dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy podduszone jabłka, wyrównujemy. Bezę kokosową wykładamy na jabłka, wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

1 kawałek ( z 16) :206 kcal 2b 12t 27w

Smacznego!:)

Przepis zerżnęłam z mojewypieki.com 😀

  • Maja

    Można zastąpić ksylitol miodem?

    • fitsweets

      jasne:)