Jaglany snickers

2456 obejrzeń

Nie będziecie żałować chwil, które spędziliście przygotowując to CUDO 😀

Spód:

  • 50 g daktyli
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g oleju kokosowego

Daktyle zalewamy wrzątkiem i trzymamy je w wodzie do momentu aż zmiękną. Olej kokosowy rozpuszczamy. Miękkie daktyle wraz z pozostałymi składnikami blendujemy  i powstałą masę wykładamy równomiernie na spód okrągłej formy, u mnie średnica 18 cm ( tylko spód pokrywamy papierem do pieczenia!) Wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy.

Masa:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 100 g masła orzechowego PureRein
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (można zastąpić masłem orzechowym 50 g )
  • odrobina wody
  • 4 łyżki ksylitolu PureRein
  • 70 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Kaszę gotujemy, po czym lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy resztę składników i blendujemy. Masę przekładamy na spód i ponownie wkładamy do zamrażalnika.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 60 g masła orzechowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na masę. Posypujemy dodatkowymi orzeszkami, odrobiną soli himalajskiej i wkładamy do lodówki na całą noc:)

Smacznego!:)

Źródło przepisu: aktywnezywienie.blogspot.com