Jagielnik truskawkowy

505 obejrzeń

Idealna propozycja na deser dla całej rodziny:)

Spód:

  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 40 g daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Płatki blendujemy na drobno. Następnie do płatków dodajemy miękkie daktyle i olej kokosowy. Wszystko ponownie blendujemy. Wykładamy masę na spód tortownicy ( 18 cm), obłożonego papierem do pieczenia (tylko spód!) i wkładamy do lodówki na czas robienia masy. Boki tortownicy można posmarować olejem kokosowym.

Masa jaglana:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki syropu z agawy (ilość wedle uznania)/ można zastąpić ksylitolem
  • 160 g stałej części mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżki żelatyny

Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem soli. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, do przykrycia. Do blendera przekładamy wystudzoną kaszę, truskawki oraz syrop. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.   Do zmiksowanej mieszanki dodajemy stałą część mleczka kokosowego, rozpuszczoną żelatynę ( ja rozpuszczam na małym ogniu w garnku) i dokładnie miksujemy.

Przygotowaną masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Dodatkowo tuż przed podaniem polałam gorzką czekoladą 70%:)

1 kawałek ( z 12) : 110 kcal 2b 3t 17w

Smacznego!:)