JAB艁ECZNIK

1183 obejrze艅

Lekkie i aromatyczne ciasto, idealne na ch艂odny wiecz贸r 馃檪

Sk艂adniki na ciasto:

  • 5 jajek L
  • 70 g ksylitolu聽PureRein
  • 120 ml oleju rzepakowego/ kokosowego聽PureRein
  • 50 ml mleka
  • 250 g m膮ki orkiszowej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

Ka偶dy sk艂adnik powinien by膰 w temperaturze pokojowej.

Jajka wraz z ksylitolem ubijamy na g臋st膮 i jasn膮 pian臋. Powinna zwi臋kszy膰 swoja obj臋to艣膰 3- krotnie. Wlewamy powoli olej, mleko i dalej ubijamy. M膮k臋 i proszek przesiewamy bezpo艣rednio do miski i mieszamy przy pomocy szpatu艂ki. Po艂ow臋 ciasta wlewamy do formy, u mnie 25 x 25 cm, i przepieczemy聽 w temp 180 stopni ( tryb g贸ra- d贸艂) przez 18 minut. Wyjmujemy , nak艂adamy nadzienie jab艂kowe, wyr贸wnujemy. Na jab艂ka wylewamy reszt臋 ciasta i ponownie pieczemy w temp 180 stopni przez 20-25 minut.

Po wystudzeniu mo偶na opr贸szy膰 zmielonym ksylitolem 馃檪

Na mus:

  • 7 艣rednich jab艂ek
  • 2 艂y偶ki ksylitolu
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1 艂y偶ka skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Obrane jab艂ka 艣cieramy na du偶ych oczkach bezpo艣rednio do garnka. Mieszamy z cukrem, cynamonem, sokiem. Jab艂ka dusimy przez klika minut. Skrobi臋 ziemniaczan膮 mieszamy z wod膮, dodajemy do jab艂ek, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego! 馃檪

Chcesz, 偶eby聽Tw贸j przepis pojawi艂 si臋 na FITSWEETS.PL? 馃檪聽Zapraszam do zak艂adki聽TW脫J PRZEPIS

 

 

殴r贸d艂o przepisu: mojwypieki.com