FIT DROŻDŻÓWKI

1619 obejrzeń

Trudno się od nich oderwać! 🙂

Składniki:

  • lekkie ciasto francuskie ( do kupienia w Lidlu )
  • budyń o smaku waniliowym bez cukru ( 1 opakowanie – 45 g)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • garść rodzynek
  • zmielony ksylitol PureRein ( ilość w zależności od poziomu słodkości, jaki chcemy uzyskać)

 

Dodatkowo:

  • jajko
  • łyżka mleka

 

Rozwałkowujemy ciasto (powinno być w temperaturze pokojowej),smarujemy je gotowym i przestygniętym budyniem ( przygotowujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dodając aromat; słód dodałam na końcu – w postaci lukru), obsypujemy rodzynkami.  Zwijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy roladę na 10 części.  Każdą kładziemy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie, rozciętą częścią do góry. Kawałki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach ( tryb góra- dół) Warto pilnować, by rodzynki za bardzo się nie przypiekły.

Gotowe drożdżówki polewamy lukrem ( zmielony ksylitol wymieszany z ODROBINĄ wody)

Smacznego! 🙂

RECENZJE FITek (Podopiecznych)