„Drożdżówka”

1221 obejrzeń

Jak spojrzycie na składniki nie znajdziecie tam nawet drożdży.. 😀 więc dlaczego „drożdżówka”? bo tak smakuje!!! Koniec i kropka.  😀

Składniki:

  • 2 lekkie ciasta francuskie linessa (można kupić w Lidlu)
  • 300 g mleczka kokosowego (stała część)
  • miarka odżywki premium wpc 80 smak wafelkowy od KFD  / można zastąpić ksylitolem (10-15 g) i odrobiną budyniu w proszku bez cukru (30-40 g)
  • 200 g truskawek
  • 15 g ksylitolu

Lukier:

  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z odżywką/ ksylitolem i budyniem. Pokrojone w plastry truskawki mieszamy z odrobiną ksylitolu. Na cieście francuskim rozsmarowujemy część ubitego mleczka, owoce i następnie pozostałą część mleczka. Zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Kroimy na równe części. Układamy kawałki w formie wyłożonej papierem do pieczenia. UWAGA! Wszystko będzie wypływać- ale o to właśnie chodzi:) Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut i następnie w 150 stopniach przez 6 minut (tryb góra- dół)

Gotowe „drożdżówki” polewamy lukrem- mieszamy zmielony ksylitol ( ja mielę w młynku do kawy) sok z cytryny i dolewamy odrobinę (!) wody.

1 drożdżówka z 10: 250 kcal 6b 10t 33w

Smacznego!:)