Ciasto z owocami

1071 obejrzeń

Ptaki ćwierkają, promienie słońca ogrzewają twarz…aaaa czego chcieć więcej?!:) By totalnie odpłynąć do krainy radochy brakuje jeszcze jednego elementu.. słońca na talerzu:) Dzisiaj w postaci przepysznego, lekkiego ciasta owocowego z dodatkiem delikatnej bezy:)

Składniki na spód:

  • 250g mąki ryżowej (http://purerein.plMożna zastąpić gryczaną albo orkiszową.
  • 125g zimnego masła
  • 80g ksylitolu
  • 100g jogurtu Bakoma ( bardzo gęsty)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 4 żółtka, rozmiar L

Mąkę oraz proszek do pieczenia należy przesiać do większej miski. Dodać pokrojone zimne masło, ugnieść ciasto by przypominało kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Uformować kulę i owinąć folią (wcześniej można podsypać mąką, bo na 100% będzie się kleić 😀 ) i włożyć do lodówki na pół godziny.

Formę ( u mnie 22×22 cm) wysmarować olejem kokosowym/masłem, nałożyć papier do pieczenia, ponownie posmarować olejem/masłem. Ciastem dokładnie wylepić spód, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni ( tryb góra- dół) przez 18 minut.

Nadzienie:

  • 800g owoców mrożonych ( u mnie mieszanka Kompot Babuni – kupiona w Biedronce)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Zamrożone owoce przesypać do dużej miski, wsypać skrobię, wymieszać.

Beza:

  • 4 białka, rozmiar L
  • szczypta soli
  • 100g ksylitolu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka wlać do miski i zacząć ubijanie. Kiedy białka się spienią, dodać sól i ubijać dalej. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo ksylitol, łyżeczka po łyżeczce, nieustannie ubijać. Na końcu dodać przesianą skrobię i wymieszać delikatnie szpatułką.

Na podpieczony spód, może być gorący, równomiernie wyłożyć owoce, następnie nałożyć bezę. Umieścić w piekarniku nagrzanego do 180 stopni, i natychmiast obniżyć do 140 stopni (termoobieg) Piec przez godzinę. Wystudzić w piekarniku.

1 kawałek (z 16) 198 kcal 3b 8t 31w

Smacznego!:)

Źródło przepisu: mojewypieki.com