Ciasto orzechowo – czekoladowe

1574 obejrze艅

Fenomenalna kombinacja gorzkiej czekolady, mas艂a orzechowego i malin 馃檪

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 140 g m膮ki ry偶owej聽PureRein/ mo偶na zast膮pi膰 m膮k膮 orkiszow膮, zmielonymi p艂atkami owsianymi g贸rskimi
  • 1 艂y偶ka kakao
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g wi贸rk贸w kokosowych
  • 125 g oleju kokosowego/ mas艂a

Przesiewamy m膮k臋, kakao, cynamon, dodajemy do tego s艂贸d i wi贸rki. Wszystko dok艂adnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczony i ostygni臋ty olej, wszystko ponownie mieszamy. Sp贸d formy ( u mnie 艣rednica 18 cm ) wyk艂adamy papierem do pieczenia i nak艂adamy聽 powsta艂膮 mas臋, formuj膮c sp贸d. Pieczemy go w 180 stopniach (tryb g贸ra-d贸艂) przez 20 minut.

Mas臋:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (sta艂a cz臋艣膰)
  • 50 g syropu z agawy / mo偶na zast膮pi膰 miodem, ksylitolem, innym s艂odem
  • 45 g mas艂a orzechowego聽PureRein
  • szczypta cynamonu i kakao

Mleczko ubijamy, nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i miksujemy do uzyskania g艂adkiej masy. Przelewamy na sp贸d i wk艂adamy do lod贸wki.

Polewa:

Rozpu艣ci艂am gorzk膮 czekolad臋 70% z dodatkiem oleju kokosowego.

Na lekko st臋偶a艂膮 mas臋 wylewamy czekolad臋, chowamy ciasto do lod贸wki. Po ok 20 minutach nak艂adamy maliny ( u mnie 150 g) i wk艂adamy ciasto z powrotem do lod贸wki, najlepiej na ca艂膮 noc:)

Smacznego!:)