Ciasteczka świąteczne

479 obejrzeń

Migdałowo – orzechowe cudeńka 🙂

Składniki ( na 12 ciasteczek ) :

  • 2 białka jaj M
  • 60 g orzechów włoskich
  • 150 g migdałów
  • 40 g nasion słonecznika
  • 100 g ksylitolu PureRein+ dodatkowy do obtaczania
  • 1 łyżka syropu z agawy /można zastąpić miodem

Wszystkie składniki miksujemy na masę ( ksylitol wcześniej mielimy na cukier puder ) Zawijamy masę w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 40-50 minut. Formujemy małe kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując odstępy, bo urosną. Ciastka lekko spłaszczamy i łyżeczką robimy wgłębienie. Pieczemy w temp 180 stopni ( tryb góra -dół) przez 20 – 25 minut 🙂

Po wystygnięciu obsypałam je odrobiną zmielonego ksylitolu. Wgłębienie w ciastku można uzupełnić dżemem/ konfiturą 🙂

Smacznego! 🙂