Chałka

2257 obejrzeń

Aaaaa udało się !!!

FIT CHAŁKA wjechała na stół. Boże, wyszło mi takie mistrzostwo , smakuje jak chałka z piekarni #najlepiej ! Na zdjęciu z dżemiorem od Babuni, w wersji z masłem też wleciała.

Moi Kochani oto przepis ->

Składniki :

✔️ 420g mąki jaglanej ✔️ 3/4 puszki mleczka kokosowego (całość) ✔️ 30g świeżych drożdży ✔️ 2 łyżki wody ✔️ szczypta soli himalajskiej ✔️ jajko ✔️45g oleju kokosowego ✔️60/70g ksylitolu

Składniki na posypkę : ✔️jajko ✔️2 łyżki mleka bez laktozy ✔️wiórki kokosowe

Kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę słodziku, wodę, mieszamy, wsypujemy dwie łyżki mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy.

Do miski wsypujemy mąkę,sól, słodzik, wlewamy zaczyn, mleko kokosowe, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy wlewamy do ciasta, ponownie wyrabiamy ciasto. Powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do formy. Chałkę należy posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 35 minut.

Inspiracja : razadobrze.blogspot.com

Nie dowierzam, że mi to wyszło, serio

  • olgab

    Myslisz ze mozna uzyc innej maki? (Kokosowej, ryzowej)

    • fitsweets

      Kokosowa odpada, ponieważ wchłania wilgoć 😉 Ryżowa jak najbardziej! 🙂

  • Tosia Pies

    A mozna inne mleko?

    • fitsweets

      Można spróbować z migdałowym albo bez laktozy 🙂