Brownie z masą orzechową

831 obejrzeń

Masz ochotę na ” coś słodkiego” ?;> Ten deser zdecydowanie powstrzyma dużego głoda 😀

Składniki na brownie :

  • 100 g gorzkiej czekolady 70% + 3 kostki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka L
  • 60 g ksylitolu PureRein
  • 45 g mąki ryżowej PureRein

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, z dodatkiem oliwy. Jajka mieszamy, dodajemy do nich roztopioną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Następnie wsypujemy ksylitol, mąkę, mieszamy i dokładamy 3 kostki czekolady. Masę przelewamy do formy ( ja robiłam w formie o średnicy 12 cm, polecam jednak użyć 18 cm, bo ciacho urośnie) i pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut, tryb góra – dół.

Krem orzechowy:

  • 400 g mleczka kokosowego
  • 30 g ksylitolu
  • 135 g masła orzechowego PureRein

Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z dodatkiem ksylitolu. Dodajmy masło i ubijamy do powstania gładkiej masy. Masę chowamy do lodówki.

Gdy brownie ostygnie, nakładamy masę i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać kakao bądź starta czekoladą:)

Z uwagi na to, że zrobiłam w mniejszej formie – odcięłam zaokrąglony wierzch ciasta, pokruszyłam i posypałam nim krem:)

Smacznego!:)