Biszkopt z puszystym kremem i owocami

1711 obejrze艅

Proste ciacho, kt贸re urywa dupke 馃榾

Sk艂adniki na biszkopt :

  • 2 jajka L ( w temperaturze pokojowej)
  • 70 g ksylitolu聽PureRein
  • 50 g m膮ki ry偶owej
  • 20 g m膮ki ziemniaczanej

Bia艂ka ubijamy. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy ksylitol, ca艂y czas ubijaj膮c. Nast臋pnie dodajemy pojedynczo 偶贸艂tka, nadal ubijaj膮c. Do powsta艂ej masy dodajemy przesiane m膮ki i delikatnie mieszamy szpatu艂k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Tortownic臋 o 艣rednicy 18 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, samo dno, nie smarujemy bok贸w. Przek艂adamy mas臋 i pieczemy w temp. 170 stopni przez oko艂o 20 minut.

Upieczone ciasto opuszczamy w formie, z wysoko艣ci 30 cm. I studzimy w temp. pokojowej.

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 35 g od偶ywki bia艂kowej premium wpc 80 smak truskawka- poziomka KFD聽(opcjonalnie)
  • 250 ml mleka
  • 30 g ksylitolu
  • 200 g sta艂ej cz臋艣ci mleczka kokosowego
  • 2 艂y偶eczki 偶elatyny w proszku
  • 40 ml zimnej wody

Budy艅 gotujemy z ksylitolem, wykorzystuj膮c 250 ml mleka. Gotowy budy艅 przek艂adamy do miseczki i przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮 by dotyka艂a bezpo艣rednio budyniu. Sch艂adzamy w lod贸wce.

呕elatyn臋 zalewamy wod膮 i odstawiamy na 10 minut do nap臋cznienia. Nast臋pnie podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia.

W misce ubijamy聽sta艂膮 cz臋艣膰 mleczka kokosowego. Dodajemy zimny budy艅, nie zaprzestaj膮c ubijania. Przestudzon膮 偶elatyn臋 mieszamy z odrobin膮 kremu budyniowego, nast臋pnie dodajemy j膮 do kremu i miksujemy do po艂膮czenia.

G贸rna warstwa:

  • 300 g mieszanki owocowej
  • 2 galaretki truskawkowe

Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrz膮tku. Studzimy, sch艂adzamy w lod贸wce.

Biszkopt pokrywamy kremem, sch艂adzamy w lod贸wce do lekkiego st臋偶enia masy. Po oko艂o 20-30 minutach nak艂adamy owoce(wcze艣niej rozmro偶one), lekko wciskaj膮c w krem. Zalewamy t臋偶ej膮c膮 si臋 galaretk膮 i sch艂adzamy do ca艂kowitego st臋偶enia.

1 kawa艂ek ( z 12 ): 96 kcal 3b 4t 16w

Smacznego!

Przepis: mojewypieki.com