Bia艂y tort

1358 obejrze艅

Kokosowa rozpusta 馃榾

Sk艂adniki na biszkopt:

  • 5 jajek L
  • 5 艂y偶ek zmielonego ksylitolu
  • 180 g m膮ki kukurydzianej聽PureRein
  • 60 g m膮ki ziemniaczanej
  • p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej.

Ubijamy bia艂ka na sztywn膮 pian臋. Pod koniec dodajemy stopniowo zmielony ksylitol, dalej ubijaj膮c. Dodajemy 偶贸艂tka, jedno po drugim, nadal ubijaj膮c. M膮ki i proszek mieszamy, przesiewamy, stopniowo wsypujemy do miski i wszystko delikatnie mieszamy szpatu艂k膮. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem ( 艣rednica 18 cm) i przelewamy mas臋. Pieczemy w 180 stopniach ( tryb g贸ra- d贸艂) przez 40 minut, do suchego patyczka.

Mas臋:

  • 2 puszki mleczka kokosowego ( sta艂a cz臋艣膰)
  • 2 miarki od偶ywki bia艂kowej聽KFD聽o smaku malinowo- miodowym/ mo偶na zast膮pi膰 ksylitolem i p贸藕niej zwi臋kszy膰 ilo艣膰 d偶emu (patrz ni偶ej)
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 180 g d偶emu malinowego Sympathica ( do kupienia w Lidlu)

Sta艂膮 cz臋艣膰 mleczka kokosowego przek艂adamy do miski i miksujemy, dodajemy od偶ywk臋, non stop miksuj膮c. Mas臋 wk艂adamy do lod贸wki.

Rozcinamy ostygni臋ty biszkopt na dwie cz臋艣ci. Na pierwszy blat ciasta nak艂adamy cz臋艣膰 masy, nak艂adamy d偶em, posypujemy start膮 czekolad膮, k艂膮dziemy drugi blat i k艂adziemy reszt臋 masy.Warto zostawi膰 odrobin臋 masy na rozsmarowanie po bokach:)

Ca艂o艣膰 mo偶na posypa膰 p艂atkami kokosowymi, kt贸re mo偶na kupi膰 tu:聽https://purerein.pl/

Tort wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin ( najlepiej na ca艂膮 noc)

1 kawa艂ek ( z 12) : 300 kcal 11b 18t 30w

Smacznego!:)